Túrák

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra

Hazánk második hosszútávú turistaútja nevét a népszerű turistáról, szakíróról, népművelőről, televíziós személyiségről, Rockenbauer Pálról kapta, így tisztelegve emlékének. Rockenbauer Pál és csapata az Országos Kéktúra útvonalának bejárása után 7 évvel, 1986 augusztus végén újra elindult felfedezni Magyarországot, ezúttal a Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeit. A Velem-Kaposvár szakasz 1989-től vált a Kék út szerves részévé, “Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra” néven.

„…és még egymillió lépés…” című televíziós sorozatában a Velemtől Szekszárdig tartó egymillió lépés során feltárulnak az Őrség, Göcsej, Dráva-mente, Belső-Somogy, Zselic, Mecsek és Tolna szépséges tájai, s bemutatkoznak az itt élő emberek, bepillantást engedve mindennapi életükbe, nyelvhasználatukba, tradícióikba.

Az EWV (Európai Gyalogos Turistaszövetség) döntése nyomán a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrát bekapcsolták az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, ennek következtében 1995-ben a Bajánsenye – Szekszárd közötti szakasz az E7 vándorút része lett.

További információk:
Bővebben a túráról
Túrabeszámoló

Tőzike tanösvény

A mintegy hat kilométer hosszú tőzike tanösvény a mesztegnyői erdei kisvasút végállomásáról indul, majd a valamikori puszták helyén, egykor sűrűn lakott tájban, napjainkban már embertől szinte háborítatlanul elterülő fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mentén halad tova. Ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak a túra résztvevői, akik némi szerencsével láthatnak réti sast, mocsári teknőst és számtalan virágzó növényfajt – kakasmandikót, májvirágot, farkasboroszlánt, tavaszi csillagvirágot és tavaszi tőzikét. A legújabb somogyi tanösvény illatos névadója egyike a tavasz hírnökeinek. Védett növény, mely az árnyas erdőkben honos. Az apró fehér virág – nagyon hasonlít a hóvirághoz és a gyöngyvirághoz – március elejétől április végéig nyílik.

A tanösvény különlegessége, hogy nem ismertető táblák találhatók az út mentén, hanem az állomáshelyeket jelző tőzike emblémák és számok. Kakpusztán – az egykori lakóházak maradványainál alakították ki a tanösvény utolsó állomását. Az egyes állomáshelyekhez tartozó információk a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának honlapjáról előzetesen itt letölthető sétavezető nyomtatványból ismerhetők meg.

A tanösvény kiinduló és egyben végállomásán vízvételi lehetőség, tűzrakó hely, asztalok és padok várják a túrázókat. A nyolc állomást feltüntető útvonalat szakvezető kalauzolásával is végigjárhatják az érdeklődők. A túravezetőtől nemcsak a tájvédelmi körzet növény és állatvilágáról tudhatnak meg érdekességeket, de történelmi, földtörténeti ismeretekkel is gazdagodhatnak.

Geocaching túra

A geocaching ma az egész világon kedvelt túrázási forma. A gyalogláson, természetjáráson túl célja a mások által, a világ bármely pontján elrejtett geoládák megkeresése. Ennek a játéknak számos híve van világszerte, és így természetesen Magyarországon is. A résztvevőnek egy választott területen egy megadott ládát meg kell keresni, a bennük található jelszóval lehet igazolni a megtalálást. A kincskeresés egyik legfontosabb eszköze a GPS készülék, ugyanis a ládáknak csak a földrajzi koordinátáit adják meg és ezek alapján (na meg pár segítségül szolgáló információ alapján) kell/lehet megtalálni. Az egyik ilyen geoláda Mesztegnyő és Felsőkak környékén van elhelyezve.

Forrás és további információ

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!