Fellélegezhetünk – Palkovics György publicisztikája

A vadászok mindig békés emberek voltak, többségük szenvedélyből űzi ezt a sok ezer éves szép sportot, mesterséget. Vadászfegyverrel a történelem során soha nem csináltak forradalmat, és bankrabláshoz is csak félkegyelműek használnák. A régi rendszer döntéshozói mégis féltek tőle: a 70-es évek elejétől minimálisra korlátozták a tartható golyós fegyverek számát és kegyként osztották az új engedélyeket.

Szenvedtünk, és legtöbben gyöngygolyóval vadásztak nagyvadra. Aztán egy ésszerű, liberális fegyvertörvény után múlt kormányunk újra gúzsba kötötte a kezünket. Lehetséges, hogy a közvélemény is befolyásolta a törvényhozókat, akik az EU-országok legszigorúbb, korlátozással fenyegető fegyvertartási rendelkezéseit szabták ki ránk.

Mint valami penitenciát. Nem kétség, a világon egyre gyarapodó ámokfutók és orvvadászok esetei ránk is rossz fényt vethetnek. De a mostani parlament belátta, hogy ezek a gyilkosok mindig megtébolyult ámokfutók, és vadászfegyvereink nem jelenthetnek veszélyt a társadalomra. Az új fegyvertörvény szabad, ugyanakkor felelős emberhez méltó rendelkezéseket tartalmaz.

Féltve őrzött puskáink, köztük azok, melyeket még apáink hagytak ránk, akár vadászszobánkat is díszíthetik, ahol mindig is a helyük volt – vagy lett volna –, a szép emlékek és a trófeák között. Mindezek után a vadászati törvény is jelentős módosítások előtt áll. 41 éve vadászom, és vadgazdaként szívből azon fáradozom, hogy megőrizzük a magyar vad minőségét és a vadászatok színvonalát.

Fájó azt látni – és ésszel belátni –, hogy a vadászterületek minimális területének csökkenését csak késleltetni lehet, s a „szent” tulajdonosi jogok előbb-utóbb itt is érvényesülnek majd. És be kell látnom, hogy ez így van rendjén. Hiszen mi akartuk 89–90-ben az „emberarcú szocializmus” helyett a polgári demokráciát, ahol a piac és tőke törvényei érvényesülnek, és mindig kikényszerítik az ennek megfelelő szabályozást. MAVAD-os dolgozószobámban
mondta egyszer a 90-es évek elején a szarvasbőgésről éppen hazainduló, 80 éves gróf Széchenyi Gyula: „Palkovics úr! A szocializmus csak a magyar szarvasnak volt jó” – tudniillik a nagyüzemi táblákon a vad kedvére lakmározhatott.

De ne sirassuk a múltat, és mindenekelőtt bízzunk a vadgazdálkodók új generációjában, akik az új környezetben, az ésszerűbb, új törvények keretein belül – s valószínűleg másként, mint mi – mégis továbbviszik azokat a hagyományokat, melyek a magyar vadat és a magyar vadászatot világhírűvé tették. Úgy tűnik, hogy mind a törvényekkel eddig ésszerűtlenül korlátozott fegyvertartók, mind a vadállományért aggódók fellélegezhetnek.

Forrás: Vadászélmény, 2012 Tél

A bejegyzés kategóriája: Hír
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!